Stavanger fakta
Folketall og nærområder
Stavanger er både en by og en kommune i Rogaland fylke på Norges sørvest-kyst. Med sine 121.610 innbyggere (2009) er Stavanger landets fjerde største by, og plasseringen helt nord på Jæren gjør at byen har kystnærhet både til havet (Nordsjøen) og til Gandsfjorden/Boknafjorden. Stavanger og nabobyen Sandnes har de senere årene vokst sammen til ett storbyområde med ca. 185.000 innbyggere. Tar vi også med nabokommunene Randaberg og Sola, øker folketallet i denne storbyregionen på Nord-Jæren til bortimot 220.000.
Jæren ligger lavere enn resten av Norge, og kan minne om landskapet i Danmark med stort sett nokså flatt, småkupert terreng og fruktbar jord. Kysten er preget av lange sandstrender. Stavangers høyeste punkt er Jåttånuten som ligger 139 m.o.h. Det nest høyeste er Ullandhaug med sine
136 m.o.h.
Klima
Stavanger har et typisk atlanterhavsklima med relativt mye nedbør. Regionen er utsatt for stormene fra Nordsjøen om høsten, mens vintrene er milde og snøfattige. Sommertemperaturene er noe lavere her enn lengst sør i landet, men ligger likevel over gjennomsnittet.
Historie
Stavanger er en gammel by – men nøyaktig hvor gammel, er det ingen som vet. Fra og med 1125, da byggingen av domkirken ble påbegynt, utviklet stedet flere og flere byfunksjoner. I seinmiddelalderen kom sildefisket til å skape et økonomisk oppsving, og fra og med 1568, da Stavanger len ble opprettet, fikk byen en sentral administrativ funksjon i det som senere ble til Rogaland fylke. Et nytt oppsving i sildefisket på 1800-tallet førte til ny vekst – og i første halvdel av 1900-tallet utviklet hermetikkindustrien seg til å bli en økonomisk motor for byen. I løpet av de siste tiårene av 1900-tallet ble Stavanger det naturlige sentrum for den moderne oljevirksomheten.
I dag er Stavanger en moderne og internasjonal by med servicevirksomhet, universitet og sykehus.
Næringsinntektene er først og fremst basert på oljeindustri, mekanisk og metallurgisk industri, samt landbruksrelatert industri. Stavanger er blitt Norges oljehovedstad, og Statoil Hydro har hovedkontor i byen. Byens beliggenhet har gjort at sjøfart alltid har vært en viktig næringsvei, og slik er det fremdeles. I følge de nyeste statistikkene er Stavanger Norges tredje største sjøfartsby, målt i tonnasje.
Europeisk kulturhovedstad
I 2008 ble Stavanger utnevnt til europeisk kulturhovedstad, med utgangspunkt i byens mangeårige og rike kulturliv. Prosjektet «Point of Peace» fikk stor internasjonal oppmerksomhet. Nettopp alle kulturtilbudene og byens historiske severdigheter er viktige faktorer som trekker mange turister hit. Også de flotte strendene på Jæren, og det vakre øy- og fjordlandskapet nord for byen er viktige i denne sammenheng.Stavanger Sola Lufthavn ligger ca. 14 km utenfor sentrum. Flyplassen har betydelig helikoptervirksomhet til og fra oljeplattformene i Nordsjøen, samt mange flyvninger til inn- og utland.
Transport
Stavanger er endestasjon på Sørlandsbanen, og det er gode togforbindelser til Kristiansand og Oslo.
Det går ellers bilferge fra Stavanger til Tau i Ryfylke, samt til flere av de bebodde øyene i Boknafjorden og til Karmøy. Flaggruten (hurtigbåt) trafikkerer dessuten mellom Stavanger og Bergen (med stopp i Haugesund og på Stord), og Fjordline seiler fire ganger i uken til Hirtshals i Danmark.